Dementie: Wat is het en hoe herkent u het?

Wanneer we spreken van dementie wordt er een combinatie van symptomen bedoeld waarbij informatie niet goed meer wordt verwerkt door de hersenen. Het is dan ook een verzamelnaam voor ruim vijftig ziektes. Alzheimer is daarvan de meest voorkomende aandoening. Doordat mensen met dementie informatie vaak slecht kunnen verwerken wordt zelfstandig wonen steeds lastiger.

Een ingrijpende ziekte 

Dementie is een ingrijpende ziekte, uiteraard voor de persoon die dementie heeft, maar ook voor de familie en vrienden van de persoon. Het kan lastig zijn om ermee om te gaan. Veel mensen zullen in eerste instantie proberen de persoon met dementie te corrigeren. Dit is echter niet verstandig aangezien dit de persoon met dementie juist confronteert met wat hij niet meer weet of kan. Wilt u erachter komen of iemand met dementie zich een bepaald detail uit zijn leven nog herinnert? Probeer dan gebruik te maken van beelden. Beelden zijn namelijk een stuk herkenbaarder dan woorden.

Dementie herkennen

Het kan erg confronterend zijn wanneer u vermoedt dat een geliefde of naaste dementie heeft of krijgt. Beginnende dementie is vaak te herkennen aan de volgende symptomen:

  • Vergeetachtig
  • Dagelijkse handelingen worden moeilijker
  • Problemen met het spreken van de taal
  • Spullen kwijtraken
  • Sociale activiteiten ontwijken
  • Moeite met goed zien
  • Onrustig gedrag

De verschillende fases van dementie

Dementie kan voor iedereen anders verlopen. Echter, dementie kent over het algemeen 4 duidelijk verschillende fases.  

Voorstadium van dementie

In dit eerste stadium van dementie vergeet iemand zijn of haar dagelijkse dingen, zoals hoe iets werkt of het poetsen van de tanden. De persoon merkt aan zichzelf dat er iets niet in orde is. 

Beginstadium

In het beginstadium wordt iemand steeds vaker vergeetachtig. Ook het gedrag begint te veranderen. Het is vaak nog onzeker of het algemene ouderdomsklachten zijn of daadwerkelijk dementie. De duur van deze fase is afhankelijk van de vorm van dementie die iemand heeft.

Middenstadium 

Wanneer iemand zich in het middenstadium begeeft weet diegene niet meer hoe dagelijkse handelingen zoals wassen of aankleden gaan. Soms vergeet de persoon zelfs te eten en weet diegene niet meer wat er die dag allemaal gebeurd is. 

Eindstadium  

In dit stadium is iemand compleet afhankelijk van verzorging. Zowel het geheugen als het spraakvermogen gaan snel achteruit en er treden infantiele reflexen op zoals het grijp- of zuigreflex. Vaak is de persoon ook niet meer in staat om dierbaren te herkennen. 

Woon en zorgvoorziening voor mensen met dementie

Wanneer het zelfstandig wonen niet meer lukt is wonen met zorg een vertrouwde oplossing. Bij Dennenhorst zijn al onze locaties huiselijk ingericht waardoor we een vertrouwde en herkenbare omgeving creëren voor onze bewoners. Het leven en wonen bij Dennenhorst is net zoals thuis, alleen dan met zorg in nabijheid. De regie over het leven wordt bepaald door de bewoner. Wilt u meer informatie over wonen bij Dennenhorst en wat wij te bieden hebben voor uw naaste? Neem dan gerust contact met ons op. Wij staan u graag te woord.

Dennenhorst locatie Sloep

Dennenhorst locatie

We zien altijd ruimte voor verbetering.
Hoe we uit de test komen.

Onze dienstverlening wordt beoordeeld met een

Zoek, vind en waardeer zorgaanbieders op ZorgkaartNederland.nl

Meer over onze zorgverlening